Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Karjatyöskentely/ Boskap 

Suomenhevonen r. Koda ja quarter r. Onni Ed Dabneyn karjakurssilla kesäkuussa -14 Suomenhevonen r. Koda ja quarter r. Onni Ed Dabneyn karjakurssilla kesäkuussa -14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karjatyön aloittaminen ei vaadi hevoselta huippukoulutusta eikä ratsastajaltakaan vuosien kokemusta. Kunhan perusteet ovat kunnossa, voi karjan kanssa samalla sekä parannella ratsastustaitojaan että kehittää hevostaan. Sen sijaan tarvitaan jonkin verran karjatuntemusta, jotta karjan kohtelu olisi mahdollisimman oikeudenmukaista.

Karjan kanssa työskentely on ratsastajalle mitä parhaimpia työkaluja, joilla kehittää hevostaan sekä itseään ratsastajana. Lännen- ja myös kouluratsastuksessa käytettävät liikkeet juontavat juurensa karjatyöskentelyyn, joten karjatyö kehittää kaikkia hevosia rodusta tai lajista riippumatta. Karjatyö motivoi hevosta, kehittää sen koordinaatiokykyä ja tasapainoa, tuo liikkeisiin energiaa, sekä parantaa ratsastajan istuntaa ja tasapainoa. Tämän lisäksi karjatyö on valtavan hauskaa ja inspiroivaa, tuo uusia kehittymismahdollisuuksia ja parantaa hevosen ja ratsastajan välistä yhteistyötä!

 

Karjan käsittely

Karjapaimenten keskuudessa on sanonta, että nopein tapa siirtää karjaa on tehdä se mahdollisimman hitaasti. Se on tärkein ohje alusta alkaen. Käsittely perustuu kykyyn lukea eläintä. Karjaa opetetaan kunnioittamaan käsittelijäänsä ja käsittelyn tulee olla ohjausta ilman väkivaltaa.
 
Laumaeläiminä lehmillä ja hevosilla on paljon yhteistä. Niillä on pakoeläiminä henkilökohtainen mukavuusalue, joka vaihtelee yksilöillä. Eläin lähtee liikkeelle kun tulemme sen pakoalueen sisäpuolelle. Villiintyneellä tai aralla naudalla on suurempi pakoalue. Kesyt karjaeläimet ovat toisinaan vaikeampia ohjata kuin arat. Karjaeläimet ovat laumaeläimiä, jotka mielellään kulkevat yhdessä toisten kanssa tai ruokaan ohjautuvasti. Karjaa tulisi käsitellä laumassa - eläimet ovat usein pelokkaita jos joutuvat lauman ulkopuolelle. Oikealla tavalla hevosen kanssa karjatyötä tehdessä opetamme samalla myös karjaa. Hyvällä karjankäsittelyllä hevosen selästä voidaan saada aikaiseksi helpommin käsiteltäviä hiehoja karjatilallisen arjen työhön.
 
Karja on tilallisten elinkeino ja meidän tulee kohdella karjaa niillä ehdoilla, joita tilallinen meille asettaa. Me lännenratsastajina olemme omaksuneet, että hevonen on meille tärkeä ystävä ja sitä kohdellaan myös sen arvoisesti. Samoin tulee muistaa, että karjatilallinen haluaa samalla tavalla pitää hyvää huolta omasta karjastaan.
 

Miten alkuun?

Nuoren hevosen kanssa karjatyöskentelyä aloittaessa on hyvä olla mukana kokeneempia hevosia, jotka jo aikaisemmin on totutettu karjaan. Silloin ensikertalainen saa tukea toisista hevosista ja se saa rauhassa tutustua karjaan. Vaiheittain nuorelle hevoselle tulee luottamusta tilanteeseen ja se uskaltaa mennä omaehtoisesti lähemmäksi karjaa. Jonkin ajan kuluttua nuori hevonen suorastaan anoo ratsastajaltaan saada lupa siirtää karjaa.

Pidemmälle koulutetulla hevosella karjan liikuttaminen on helpompaa kuin nuorella hevosella. Toki jokainen hevonen on yksilö ja käyttäytyy myös sen mukaisesti.

Jokaisella hevosella on jonkin verran vaistoa liikutella muita eläimiä, karjahevosilla tätä kutsutaan "cow sense"-nimellä. Hyödyntämällä tätä vaistoa saamme hevosen haluamaan työskennellä sen sijaan, että meidän täytyisi "pakottaa" se. Kun hevonen tekee jotain mistä se nauttii ja samalla työskentelee, haluttu tavoite saavutetaan paljon nopeammin ja hevonen myös muistaa tällaisen opin pidempään. 

 

Karjatyötä voi harrastaa kaikenrotuisilla! Kuvassa shetlanninponitamma Rontiina.Karjatyötä voi harrastaa kaikenrotuisilla! Kuvassa shetlanninponitamma Rontiina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Historiaa

Keskiajan eurooppalaisilta sotahevosilta vaadittiin monia samoja taitoja, joita on nykyajan karjahevosilla. Näistä sotahevosten liikkeistä on haarautunut omiin suuntiinsa niin koulu- kuin lännenratsujenkin liikkeet, kuten takaosakäännös tai spin tai vaikka rollback. 
 
Espanjalaiset vaquerot toivat mukanaan taistelukentiltä alkunsa saaneet hevosmiestaitonsa sekä karjakäsittelyosaamisensa asettuessaan aikoinaan Yhdysvaltoihin. Espanjankielinen termi "vaquero" (lausutaan: [baˈkeɾo]) tarkoittaakin karjaa paimentavaa ratsukkoa, ja siitä on kehittynyt myös nimitys "buckaroo". Amerikkalaiset vaquerot olivat espanjan meksikolaisia hevosmiehiä ja karjapaimenia, jotka tulivat Kaliforniaan 1600-1700 lukujen taitteessa. 
 
 
Karjanäytös Komiat Hevooset-tapahtumassa kesällä 2014, vetäjänä kouluttaja ja usein karjakurssejamme vetänyt Ed Dabney. Karjanäytös Komiat Hevooset-tapahtumassa kesällä 2014, vetäjänä kouluttaja ja usein karjakurssejamme vetänyt Ed Dabney.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Texasin cowboy käyttää hevostaan karjantyöhön - vaquero käyttää karjaa kouluttaakseen hevostaan. 

 
Kalifornian buckaroita tai vaqueroja, toisinkuin Texasin cowboyta, pidettiin hyvin taitavina työntekijöinä jotka pysyivät samalla tilalla koko ikänsä. Se, mikä tekee vaqueroista niin merkittäviä, ovat juuri heidän hevosenkäsittelyperinteensä ja taitonsa. Kalifornian ilmasto salli vaquerojen viettää enemmän aikaa hevostensa selässä kuin muiden alueiden cowboyt. Kulttuuri salli heidän käyttää enemmän aikaa hevostensa kouluttamiseen. Texasilaiset cowboyt eivät käyttäneet aikaa hevostensa kanssa työskentelyyn, vaan sen sijaan he hyppäsivät suoraan selkään ja työstivät hevosiaan ratsastaessaan. Hyvä cowboy oli sellainen joka pysyi hevosen selässä siitä huolimatta, kuinka kovasti se pukitteli ja potki. Toisaalla vaquero käytti paljon aikaa nuoren hevosensa maastakäsittelyyn. Hyvän vaqueron merkki oli ja on yhä pystyä kouluttamaan hevosensa alusta loppuun sen pukittelematta koskaan. Reiluuden ninissä, Texasin cowboyilla ei ollut aikaa paneutua hevosten kouluttamiseen, vaan heillä saattoi olla työstettävänään tuplasti enemmän hevosia kuin vaqueroilla. 
 
Vaquerolle ei ole koskaan ollut kyse pelkästään työn tehdyksi saamisesta, vaan työn tekemisestä tyylillä. Vaquerotyyliin kuuluukin aivan omanlaisensa varusteita, ja heille on ollut aina tärkeää työstää karjaa ja hevosia taidokkaasti ja tyylikkäästi. 
 
Vaquero-tietämystä ammennettu vapaasti suomentaen Jeff Sandersin kotisivuilta.
 
 
 

BOSKAP PÅ SVENSKA

 
Jag rekommenderar att man börjar från marken utan häst. Det är viktigt att själv först få en känsla för korna innan man tar hästen med. En ko har en bubbla runt sig. De är olika precis som människor. Vissa kor har stor bubbla och andra har mindre. Bubblans storlek beror på personlighet, hur tama korna är och på vilket sätt de blivit behandlade tidigare.

När man vill få grepp om hur stor bubblan är så närmar du dig försiktigt kon. När hon går iväg så gick du över gränsen till bubblan. Då backar du snabbt ett steg eller två och då stannar oftast kon och tittar på dig att "aha, du pratar ko". Vill du att kon ska gå framåt så lägger du lite tryck på henne ungefär vid höften eller bakom henne. När du vill att hon ska backa eller svänga så lägger du tryck vid bogen eller framför henne. Man måste hela tiden vara uppmärksam på kon, vad hon gör, hur mycket tryck som behövs osv. Man lägger tryck genom att närma sig den punkt på henne som får henne att flytta sig som man vill.
När man får en känsla för det här så tar man hästen med. Börja igen från marken och vissa hästen att kon inte är farlig genom att driva kon framför hästen. Hästen bör få en känsla av att det är den som flyttar kon och inte tvärtom. Detta är mycket viktigt.

När du sen sitter upp och börjar rida med korna så är det samma sak som gäller som när du var själv på marken. Hitta punkterna som får kon att flytta sig som du vill. Läs kon, läs hästen. Börja alltid med att följa efter kon och ge hästen igen känslan av att det är den som flyttar kon, inte tvärtom. När hästen och du själv känner er trygga med det här så kan ni börja flytta kon framåt, bakåt, få den att svänga osv.

Det som är ytterst viktigt är att inte stressa kon, hästen eller dig själv. Man kommer inte travande eller galopperande och jagar en ko. Det höjer stressnivån hos samtliga. För att flytta en ko på snabbast möjliga sätt så gör du det i skritt. Börjar kon springa så är det bara att backa undan och vänta tills den stannat och börja på nytt. En ko som börjat springa har nästa gång en större bubbla. Kom ihåg att direkt tryck rakt på kon ger en stark flyktreaktion. Cirkla runt henne om det behövs och lägg trycket på rätt ställe. Var tålmodig och vänta, backa undan om det behövs och du lyckas mycket bättre.

Kom ihåg också att det är du och din häst som är ett team som jobbar tillsammans och det är det viktigaste av allt!